Kapcsolat

Debrecen, Garai utca 1.sz. (Mediterrán lakópark üzletsora)

Garai utca felől a 2. üzlet a Varroda mellett.

Bethlen utca felől a 7. üzlet a Virágos mellett. 

              Nyitvatartás:

Hétfő-Csütörtök  09.00-16.00                                

Péntek  09.00-17:30

Szombat 10.00-13:00  

Telefon: 06-70-520-5805 - nyitvatartási időben

emailbartaeva26@gmail.com     30/9357-801 

  

 

Egyiptom bölcsessége - Naomi Ozaniec,

Egyiptom bölcsessége - Naomi Ozaniec,
Értékelés:

Cikkszám: 933327

Az egyiptomi feliratok megfejtésével évszázadokon át próbálkoztak – különösebb eredmény nélkül –, míg végre előkerült a rosette-i kő, amin ugyanaz a szöveg három különböző nyelven szerepel.
Sajnálatos módon nem áll rendelkezésünkre hasonló segédlet, amely segítene megérteni az egyiptomiak gondolkodását. Ennek hiányában nem is remélhetjük, hogy követni tudjuk a régiek észjárását, s így valószínűsíthetően téves elképzeléseket alakítunk ki róluk.
Ozaniec könyve megpróbálja lefordítani számunkra az egyiptomi hitvilág és a hétköznapok kapcsolatát. Erről nem igazán maradtak fenn írásos emlékek, s ennélfogva csupán sejtéseink lehetnek mibenlétéről.
Tények nélkül azonban saját monoteista vallásaink szertartásrendjét, szokásait telepítjük a monumentális templomokba – még messzebb kerülve a valóságtól.

A könyvben egy szépen felépített gondolatsort követve végigvesszük a vallás elemeit: istenek, templomok, állami ünnepek és a szent írás, hogy csak párat említsek közülük. De nem csupán különféle elképzeléseket ismerhetünk meg, hanem számos apróságot is.
Például azt, hogy a piramis szó a mézből és búzából készült lepényt jelölő pyramusz görög szóból ered; hogy az egyiptomiak a „mer” szóval illették az építményt, ami „felemelkedés helye” vagy a „felemelkedés eszköze” jelentéssel bírt.
Legalább ennyire megtévesztő a „Halottak Könyve” megnevezés is, hiszen az eredeti cím a teljesen mást jelentő „Kilépés a fénybe” volt.

Valójában az egész kötetből két fejezet keltette fel igazán az érdeklődésemet. Ezek egyike a templomok felépítését és működését ismerteti (amennyire ezt a meglévő források lehetővé teszik), a másik pedig az állami rítusokkal foglalkozik. Ebből például megtudtam, hogyan vált istenivé a fáraó (hibás hasonlattal élve, miként koronázták meg), s miként újította meg hatalmát évente az istenek (és a beavatottak szűk köre) előtt.
Őszintén szólva kellemes meglepetést okozott a könyv, hiszen jóval többet találtam benne, mint amire számítottam. Bár a meditációs gyakorlatok nekem nem igazán jöttek be, azért közelebb jutottam az egyiptomiak hétköznapjaihoz. Harmóniában éltek önmagukkal és a környező világgal. Ha úgy tetszik: ez Egyiptom bölcsessége.

Akciós ár: 3 500 Ft helyett 1 300 Ft
Akció ideje: 2020.06.19 - 2021.12.31
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!